BestSTO

Секрети від газівників. Газові помилки. ГБО: визнання професіоналів.

рубрика

Ціни на бензин вже багатьох просто «дістали», тому все більше автовласників замислюються провстановлення газобалонного обладнання. Але зростання попиту на блакитне паливо не додав професіоналізму багатьом установникам. Тому бажаючим економити на паливі слід знати про деякі тонкощі установки і експлуатації ГБО.

Газобалонне обладнання в Україні експлуатують не один десяток років. Є у ГБО і затяті прихильники, і затяті противники. Те, що експлуатація машини на газу дозволяє серйозно знизити витрати на паливо - незаперечний факт, але звідки ж узялися противники «блакитного» палива. Ми спробували розібратися в цьому питанні, опитавши і незадоволених ГБО і тих, хто встановлює його дуже багато років. І виявилося, що джерело негативу виходить від однієї й іншої сторони. У випадку з споживачами ГБО, тобто автовласниками, проблеми виникають через те, що цей самий автовласник забуває, що автомобіль обладнаний додатковою системою харчування, яка також вимагає обслуговування і яка може вносити свої корективи на роботу інших систем і механізмів двигуна. Якщо цю систему не обслуговувати, ясна річ будуть проблеми. З іншого боку негатив до ГБО прижився через самих же установників цього обладнання. Але мова йде не про тих, хто вже десятками років займається установкою і обслуговуванням газових систем харчування, а про просто непрофесіоналів своєї справи, для яких цей вид бізнесу є тимчасовим, попутним або актуальним тільки в періоди стрибка цін на бензин. Невміння правильно встановити і налаштувати ГБО - це головна причина зниження репутації цього допоборудованія. Ось чому до вибору місця установки газобалонного обладнання слід підходити дуже відповідально. А зробивши свій «правильний» вибір, бажано проконтролювати дії «обраних» фахівців. Але для цього потрібно знати про підводні камені, які можуть мати місце не тільки в процесі установки, але і експлуатації. Про це ми і розповімо.

Підкапотний простір авто з ГБО

Компоновка/збірка

Питання компонування елементів ГБО дуже важливие, тому що від правильності установки форсунок, електронного блоку управління залежить ефективність і точність роботи системи. Так, наприклад, газові форсунки повинні розташовуватися максимально близько до місця врізки у впускний колектор - на відстані 3-10 см. Обумовлено це тим, що момент «уприскування» газу прив'язаний до моменту уприскування бензину. Останній подається на початку фази відкриття впускних клапанів. Якщо газові форсунки поставлять далеко від впускного колектора, то впорскується газу потрібно буде пройти великий шлях до впускного колектора, відповідно, до впускних клапанах він потрапить із запізненням і через їх закриття дозована порція буде не в повному обсязі проникати в камеру згоряння. З впускного колектора газ звичайно нікуди не зникне, однак така схема подачі газу погіршує чуйність мотора при необхідності різких прискорень, що в кінцевому підсумку позначається не тільки на динаміці, але і на витраті газу.

З відсікачем або без

При установці ГБО майстри іноді пропонують заблокувати роботу «відсікача», який перекриває подачу газу в балон при його заповненні до обсягу, який забезпечує наявність в ньому певного обсягу газоподібної фракції газу (до 20%). Потрібно вона для компенсації збільшення об'єму газу в разі великих перепадів температур - від низької до високої, наприклад, ви заправилися вночі в холодну погоду, а на наступний день почалася спека (35-40 град. За Цельсієм), а також виключення розриву балона в разі ДТП, коли балон деформується (при наїзді ззаду). Варто зазначити, що усунення відсікача та підгинання поплавка в балоні (для більшої місткості) минулого літа в кращому випадку ставали причиною поломки редукторів, які не витримували підвищеного тиску газу, а в гіршому - розривом балона. Так що відмовлятися від відсікача не варто, втім як і погоджуватися на надмірне підгинання поплавка. Також балон повинен бути оснащений запобіжним клапаном, який нацьковує підвищений тиск (понад 27 атм.). У місці установки балона повинно бути передбачено вентиляційне вікно (вікна), що виключають потрапляння газу в салон автомобіля.

Тепловий режим

При встановленні ГБО важливо знати, що звичайні двигуни розраховані під характеристики згоряння в циліндрах бензино-повітряної суміші. Пропан-бутанова газо-повітряна суміш з більш високим октановим числом 105-110 (у бензину - 80, 92, 95, 98) має довше час горіння, ніж у випадку з бензином, тому процес згоряння триває навіть при відкритті випускного клапана, т. е. полум'я виходить за стінки камери згоряння і циліндрів. Через це випускні клапани, їх сідла, та й лямбда-зонд і каталізатор перегріваються. При звичайних режимах їзди запасу жароміцності у цих деталей вистачає, а ось у активних драйверів, розкручують мотор вище 4500 об / хв, ці деталі і вузли перегріваються більшою мірою, особливо від цього страждають сідла клапанів. Через триваючого процесу горіння їх робочі кромки настільки перегріваються, що при подальшому контакті при закритті клапана відбувається інтенсивний знос робочої поверхні. При цьому «йдуть» теплові зазори клапанів і якщо їх частіше не регулювати (як мінімум в два рази частіше), можуть підгоріти кромки клапанів і сідел, що призведе до зниження компресії і, відповідно погіршення потужних характеристик. В деякій мірі цю проблему вирішує установка додаткової системи, яка подає спеціальну рідину у впускний колектор, яка в свою чергу зменшує швидкість зносу сідел клапанів. Позбутися від клапанних проблем дозволяє модернізація головки блоку циліндрів з заміною сідел і клапанів на більш жароміцні. Такі спеціально для моторів, що працюють на газу, випускають деякі виробники комплектуючих для ДВС. Наприклад, компанія Kolbenschmidt робить під замовлення (за наданими розмірами) сідла клапанів зі спеціального високожаростойкого матеріалу. Правда, коштують такі деталі в кілька разів дорожче, ніж звичайні.

Система змащення клапанів

«Чип-тюнінг»

Варіатор випередження запалюванняЩоб мінімізувати раніше описані проблеми через догорання газо-повітряної суміші в випускному тракті, а також по максимуму виключити зниження потужних характеристик двигуна внутрішнього згоряння при роботі на газу практикується кілька варіантів доопрацювання. Їх мета - збільшити кут випередження запалювання під характеристики згоряння високооктановго скрапленого газу (пропан-бутан), який має більш високе октанове число - 105, ніж бензини - 92, 95, 98, тому має інші параметри згоряння .. Змінюють кут випередження запалювання в інжекторних системах харчування декількома способами - чіп-тюнінгом (незручний, так як при роботі на бензині погіршуються характеристики і підвищується схильність до детонації), установкою спеціального пристрою - варіатора (електронний блок під конкретний двигун), встановленням двопрограмного (для газу і для бензину) блоку управління двигуна сімейства «Січ» (адаптується і для деяких іномарок).

Варіатор випередження запалювання коштує від 300 до 600 грн.

Дворежимний ЕБУ січня (5,1; 7,2), модернізований під інжекторні мотори іномарок, обійдеться від 3000 грн.

Свічки запалювання

Газо-повітряна суміш відрізняється більш високим електричним опором, ніж бензо-повітряна, тому при установці ГБО бажано встановити і спеціальні «газові» свічки запалювання. Вони мають зменшений міжелектродний зазор, а також інші матеріали виготовлення центрального електрода або інше краплинне число (більше, тобто більш «холодні»). Два останніх чинники компенсують велику температуру в циліндрах при згорянні газу.

Свічки для ГБО

Як позбутися від запаху газу?

При правильній установці ГБО і використанні спеціальних шлангів для LPG-газу запаху газу не повинно бути. Якщо запах з'явився відразу ж після монтажу ГБО і його установники не можуть вирішити проблему, це може говорити про низький рівень їх кваліфікації або бажанні більше заробити, заощадивши на покупці спеціальних шлангів. Запах газу з вихлопної труби може свідчити про неправильне регулювання газобалонного обладнання.

Місця з'єднання шлангів перевіряють за допомогою мильного розчину

ГБО для агресивної їзди

Як ми вже говорили, час горіння газу вище, ніж бензину, тому в певних режимах роботи - при агресивній їзді на високих оборотах - навіть після «чіп-тюнінгу» і інших способів зміни кута випередження запалювання висока ймовірність перегріву деяких деталей двигуна (клапанів і їх сідел, поршнів і їх кілець і т.д.). Щоб уникнути цього, деякі виробники газобалонного обладнання (наприклад, Zenit или KING) передбачають алгоритм роботи програми ЕБУ, при якому в разі розкручування мотора до оборотів вище 4000 об / хв відбувається автоматичне перемикання для роботи на бензині. Також можливий варіант постійної роботи бензинових форсунок, коли вони подають 10-15% від початкового об'єму палива. Інший обсяг компенсується подачею газу.

Газові фільтри і форсунки

Електронний блок-управління ГБО потрібно встановлювати в стороні від блоків розпалу ксенонових ламп, так як імпульси високої напруги при включенні ламп в деяких авто відключають ГБО.

Переваги і недоліки ГБО

+ Газ має більш високе октанове число (порядку 105 і навіть вище залежно від співвідношення пропан / бутан). Відповідно, практична відсутність будь-яких детонацій і як наслідок зниження лінійних навантажень на циліндро-поршневу і кривошипно-шатунних груп двигуна.
+ Зменшується знос циліндро-поршневої групи, внаслідок того, що газ в випаренному стані не змиває масляну плівку зі стінок циліндрів.
+ Завдяки кращому сумішоутворенню газу з повітрям і тому, що газо-повітряна суміш рівномірніше розподіляється по циліндру - поліпшується ХХ двигуна, двигун працює <м'якше> і тихіше.
+ Газ не розріджує моторне масло і практично не засмічує його продуктами горіння, тому масло можна міняти рідше, ніж при експлуатації на бензині.
+ Газ в випаруванному вигляді значно чистіше ніж бензин, тому в камері згоряння і в картері двигуна практично не утворюється нагару і відкладення смол.
+ Автомобіль обладнаний газовою системою живлення стає двопаливними, - а це велика перевага в разі відмови однієї з систем.
- Зменшення максимальної потужності на 5-7%, яке можна частково компенсувати установкою більш раннього кута випередження, -на 5-7 град.
- Зменшення корисного об'єму багажного відділення через появу в ньому ємності для газу.
- Чи не бажаність запуску холодного двигуна на газі при t навколишнього повітря нижче 0 град. Хоча при аварійній ситуації така можливість існує.

Як споживачеві вибирати місце установки ГБО

Думка:

Юрій Черняхівський Роман Матвеєв
Директор СТО "Мотор-Газ"
Стаж роботи з ГБО - 12 років


В першу чергу, за день до установки на Ваш автомобіль не полінуйтеся під'їхати на СТО і в живу побачити рівень сервісу та оцініть кваліфікацію установників. Дізнайтеся де вони навчалися, чи є у них відповідні сертифікати. Поспілкуйтеся з клієнтами, які обслуговуються на цьому сто. Почитайте відгуки в інтернеті. Оскільки в першу чергу важливо хто і як Вам поставить ГБО, а саме обладнання вже грає другорядну роль.
Юрій Черняхівський Юрій Черняхівський
Директор СТО "Арніка-Автотема"
Стаж роботи з ГБО - 12 років


Бажаючим встановити газобалонне обладнання хочу настійно порекомендувати ретельно підійти до питання місця його установки. Хоча кваліфікація загальної маси установників ГБО за останній рік і підросла, проте, говорити про повну компетентності фахівців в цій області ще рано. А значить можна дуже легко собі нажити додаткових проблем. Перед тим як їхати на якесь СТО хоч трохи вивчіть тему газобалонного обладнання для автомобілів, щоб в ході спілкування з фахівцями установниками ви змогли зробити оцінку ступеня їх компетентності. Якщо вас щось бентежить, шукайте інших установників. Допомогти в пошуку хороших фахівців може і інтернет. З пошуку «ГБО» і відгуки по ГБО знайдіть форуми, де діляться враженнями з монтажу даного обладнання і дають відгуки з тієї чи іншої майстерні (СТО).

Автор: Юрій Дацик

Радимо до прочитання статтю:
Новинки на ринку ГБО.

Поделиться:

ЧОМУ ВАРТО ЗАМОВИТИ У НАС?
Наша команда надає кращі умови для встановлення ГБО на Ваш автомобіль. Обладнання та досвід нашої команди дозволяють виконувати послуги на найвищому рівні.
Досвід
Більш 15 500 переобладнаних авто за 15 років досвіду роботи
Гарантія
Гарантія 3 РОКИ без обмеження пробігу
Якість
Фахівці з великим досвідом роботи
Розстрочка
Установка ГБО в розстрочку під 0%.

ВАШ ТЕЛЕФОН
ВАШ emaill
Завантаження...